Design

Stella Tormanoff logo

Image & Design

Unika tygskapelser handgjorda med

kärlek, känsla och omtanke


Stella Tormanoff Image & Design är ett varumärke sedan 2005. Då hade jag avslutat min utbildning på estetiska linjen samtidigt som jag insåg hur mycket användbara saker folk kastade. Jag upptäckte på återvinningsstationer och andrahandsbutiker att hantverket, som blev kvar efter de äldre generationerna, värderas till noll och ingenting. Handvirkade och handvävda tygskapelser som arvingarna hade kastat utan att kunna föreställa sig alla tankar och känslor som har gått igenom själen medan den en gång hade skapat. Det berörde mig så att jag ville ge dem ett nytt liv. Så började jag skapa collage av tyg i form av kuddfodral och klänningar där gamla virkade dukar var den speciella detaljen. Själv kan jag inte virka.

Butiker erbjuder oftast avskalad minimalistisk design med något västerländskt namn på, men det mesta är massproducerad i Asien av folk som arbetar i slavliknande förhållanden. Finns det själ i skapelsen om den är präglad av en mekanisk eller biologisk robot? Man måste känna sig fri för att skapa. Saker och ting måste skapas med kärlek, känsla och omtanke. De måste vara unika för att varje människoindivid är unik. Varje människa lever ett liv präglat av en unik sammansättning av upplevelser och känslor som har givit form till den unika själen som var och en bär.

Jag syr och har sytt sedan jag var tonåring och är helt självlärd. Det jag vet är arv från mor och mormor, samt att jag har tittat på hur saker och ting är tillverkade och använd logiken. Faktum att jag är uppvuxen med mycket begränsade materiella resurser har gjort att allt jag har velat skapa har jag skapat av det jag hade tillgång till, oftast sådant som folk inte ville ha. Med omtanke för naturen, så bör vi återvinna mer – i hemmet, inte genom industrin. Jag lever som jag lär och har alltid gjort det. Därför är varje textilprodukt unik och användningen av nytillverkade råvaror är minimalt. Mitt hjärta jublar medan jag skapar. Oftast ritar jag inte ens. Jag skär direkt i tyget och improviserar. Visst har man en mall i huvudet, men den är flexibel. Jag arbetar hemma när jag känner för. Mitt barn brukar ofta vara delaktigt i skapandet. Trots att jag själv nästan aldrig bär jeans, så älskar jag denim. Denim är bastyget för mina väskor. De flesta människor bär ofta jeans och tanken är att man skall ha en rolig och unik väska som passar vardagen och är praktisk i storlek.

Jag kommer att ladda upp flera bilder med tiden. Väskorna kan tillverkas på beställning eller köpas på marknader liksom mina böcker och CD-skivor. Vill du bli min återförsäljare, tveka inte att kontakta mig.

Senaste produkten jag har genom återvinning utvecklad är unika lampor av plåtburkar som skulle passa i både offentliga och privata miljöer. Kanske har du en krog eller club som skulle vilja ha sådana, eller är du en whiskey-fan. Jag har en elteknisk utbildning och kan garantera produktsäkerheten.

Väskan nedan är gjort av ett par nya men bortkastade jeans som jag lyckades återanvända till 99%. Så dessa fick ett nytt liv i min vardag.

jeansväska 1

Detta bildspel kräver JavaScript.


Väskor att bära minnen i…

Alla mina väskor har symbolik och betydelse. De är konstverk och inte konfektion. Priset för alla väskor nedan är 777kr styck plus frakt. Det tar mellan fyra och sju timmar att tillverka en väska, så att timlönen är något symbolisk.


Kollektion Blue & Yellow

Kollektion Blue & Yellow är inspirerad av årets händelse – kriget i Ukraina som blev början på en vänskap med konstnären Olga Vlasenko, samt den svenska intredningstraditionen med
bordlöpare som verkar numera vara totalt omoderna. När något inte är modern
längre kan fantastiska hantverk hamna på soptippen. Materialen till alla
väskor är köpta på loppmarknader och det gör dem unika och
miljövänliga.


Detta bildspel kräver JavaScript.


Kollektion Memories

Kollektion Memories eller Minnen fylls på därefter och är en återskapelse av miljöer och viktiga händelser som påverkat mitt och kanske ditt liv.


Memories of Grey
Inspirerat att betongförorterna som präglar storstäder globalt.
Mått 52×54 cm
Axelband 78cm
Material: Grå denim, band och svart foder i polyester.
En enkel innerficka och en dubbel ytterficka.

Blue Eye Love
Knappen symboliserar mysteriet i ett blå öga av någon man älskar.
Mått: 37x32cm
Axelband 65 cm
Material: Blå denim, foder i bomull, axelband flätat polyester spets. En dubbel ytterficka med tryckknapp.

Berlin Wall
Inspirerat av kommunismens fall och uppdelningen av världen i öst och väst.
En dikotomi som kan hindra oss ifrån att se helhet och förstå varandra.
Mått: 40x40x7cm
Axelband: 80cm
Svart manchester i både foder och utsida. Bomull i detaljerna.
En enkel innerficka och en dubbel ytterficka.

Lady Angel
Inspirerad av en kvinna som har hjälpt mig mycket och underlättat mitt dagliga liv. Jag gjorde an liknande modell till henne, fast med olika detaljer.
Storlek: 45x40cm
Axel: 80cm
Material: mycket mörkt blå denim, foder i bomull, en metallknapp, en insydd ficka på utsidan 15x10cm, enklare plånbok med metall dragkedja 9x18cm

Greatfullness (sålt)
Inspirerad av en kvinna som har bidragit med mycket material till mina syprojekt.
Jag gjorde an liknande modell till henne, fast med olika detaljer.
Storlek: 45x40cm
Axel: 80cm
Material: mycket mörkt blå denim, foder i bomull, en metallknapp och två i äkta pärlemor, en insydd ficka på utsidan 15x10cm

Ballance (privat)
Inspirerad av balansen i naturen och relativiteten mellan gott och ondska. Denna väskmodell är en speglad variant av Light & Darkness.
Storlek: 45x40cm
Axel: 80cm
Material: svart och natur (cremé) denim, foder i svart polyester, fyra knappar i blandade material, en dubbel ficka på utsidan 15x30cm passande för plånbok och mobiltelefon. Den bredare fickan har kardborreband.

Light & Darkness (privat)
Inspirerad av balansen i naturen och relativiteten mellan gott och ondska. Denna väskmodell är en speglad variant av Ballance.
Storlek: 45x40cm
Axel: 80cm
Material: svart och natur (cremé) denim, foder i svart polyester, en metallknapp och en i äkta pärlemor, en dubbel ficka på utsidan 15x30cm passande för plånbok och mobiltelefon. Den bredare fickan har kardborreband.

Flowers Have Powers (privat)
Har du fått en blomma av ett barn? Har du sett reaktionen av någon som får en blomma? nog har blommor en magisk kraft att omvandla negativ energi till positiv. Därför är väskan prydd med en blommig kant – för att hyla blommornas magi. Väskan är lite större än mina övriga väskor för den som kanske behöver lite större bagage i vardagen.
Storlek: 50x40x10cm
Axel: 80cm
Material: dubbelsyd blå denim, , 3 st tryckknappar i metall (en på varje axelband och en i fickan), hänge med äkta pärlor och hand målade röda och blåa pärlor, en inneficka 20x25cm passande för plånbok och mobiltelefon.

Behind the Curtain (sålt)
Ett mönster lämpat för gardin och några handgjorda glaspärlor inspirerade mig till denna lite större marinblåa väska som rymmer det mesta och gör vardagsbestyren elegantare.
Storlek: 50x40cm
Axel: 94cm
Material: lite tunnare marinblå denim med elastin. Foder och dekorationer i bomull med tryck. Plånbok med två fack och dragkedja ingår. Två fickor med tryckknappar på utsidan.

Stripes & Jeans
Bomullstyget med oranga och vita ränder har invävd silvrig tråd. Det är en brytning mellan det grövre jeanstyget och det eleganta ränderna. Det är tre varv bomullstyg i väskans botten, så det borde hålla.
Storlek: 40x40cm
Axel: 94cm

Ego
Ego betyder namn på latin. Mitt namn betyder stjärna och därför blev de stjärniga tyget med korallröd färg en symbol för egot. Egot har också en positiv kraft – den innehåller vår överlevnadsinstinkt, vår fria vilja, och påminner oss att syns vi inte så finns vi knappast för vår omgivna.
Storlek: 40x45cm
Axel: 80cm
Material: mjuk elastisk denim, vit bomull påsydda på en kropp av fint linnetyg. En ficka på utsidan. Jag skulle välja att inte lasta för tungt i väskan, för att behålla en fin form på den. För vikt håller den.

My Garden Of Eden (privat)
Paradiset finns inom oss och den skall skapas under livets gång. För många människor är trädgården en yttring av deras inre paradis därför kommer den blommiga temat ofta i mina väskor. Glaspärlorna är handgjorda, knapparna är i plast.
Storlek: 40x45cm
Axel: 80cm
Material: Blå denim, naturfärgad denim, foder i bomull. Dekorband i bomull. Spetsen på det ena axelbandet är virkad för hand (inte av mig). En påsydd ficka på utsidan med kardborre.

I Found You (privat)
Jag hittade den handvävda katten i ylle på en återvinning. Jag såg att det var hantverk och jag kom ihåg hur alla min första katt, och även min hund en gång i tiden hittade jag på gatan . När jag träffade valpen var jag fyrton år. Jag vände till min mammas lägenhet och bad om en väska för att ta med valpen hem. Så var det med katten också. Därför får den väskan heta ”Jag hittade Dig” och passar väl till en djurvän.
Storlek: 39x39cm
Axelband: 90cm
Material: grafitgrå denim, vävd linne löpare, ficka i vävd ylle och en hängande inneficka i denim.

Graceful Gray (privat)
Dubbelsyd begagnad jeanstyg, med handvirkade detaljer. Tillverkad för att passa stilen av en särskild person. Mått: 40x25x7cm. Två fickor på utsidan – en användbar och en dekorativ. Dragkedja (2 i 1) på ovansidan.


Några väskor och necessär skapta för privat bruk. Praktiska tygkassar till barnens aktiviteter med ett personlig design. Diverse hemtextil som som skapar romantik i tiden för hushållssysslor. Kan den tiden vara ett nöje eller en kvinnofälla?

IMG_4968

En väska med plånbok till rullstol.

Grytlappar av ull med läderband.

Sängöverkast med tillhörande kuddar.

Förkläde med motiv av svensk skärgård och en doftpåse i äkta linne.

Får man en fin barnsäng som inte är standardmått får man sy unika lakan också.