Om mig

StellaAvatar

Varmt välkomna till min digitala presentation!

Mitt namn är Stella Tormanoff.

Jag är född 1980 i Sofia, Bulgarien. Min första låt skrev jag i 11 års åldern. Det som berörde mitt hjärta och utlöste skapandeprocessen var att jag såg en livlös människa att ligga på gatan. Låten handlade om honom och hur han mådde. Under hela tonåren skrev jag låtar och sjöng i flera olika band. När den materiella världen runt omkring oss på östra sidan Berlinmuren rasade och omvandlades från själslös kommunism till lika själslös rovkapitalism, var det många som inte klarade av omställningen. Det var skapandet som höll min själ levande. Människors hopp och tro om framtiden pendlade mellan livet och döden, mellan kamp för överlevnad och galenskap. Många sålde eller förlorade sin själ.

Jag flyttade till Sverige 2002. Anledningen var att jag träffade en fantastisk människa och vi skulle skapa tillsammans. Projektet var en rock-opera som heter StarQueen och jag skrev texterna och sångslingorna redan i hemlandet. Gitarristen Thobbe Englund skapade övrig musik och arrangemang. Det var då jag publicerade mitt första album FaithbringerLion Music Records där producenten Lars Eric Mattsson gav oss chansen att komma fram.

Jag har två egna YouTube kanaler ST1 och ST2 som man kan följa. Några demos finns även på Soundcloud. Idag tar jag gärna sånguppdrag som känns rätt och passar in i det livet jag har.

2013 blev jag moder. Ett uppdrag och en roll i livet som gjorde att jag förverkligade mig själv som kvinna. Moderskapet gjorde mig komplett. Kärlek och skapande fick en extra dimension genom återskapandet av livet själv. Ansvaret att ge mitt barns själ vad den behöver för att överleva och utvecklas ändrade riktning på mitt skapande. Där kom barnsagorna in i bilden. Jag har alltid älskat sagor, poesi, mystik, myter och legender. De bär magi och visdom genom tiderna. Även librettot i mina något läskiga rockoperor liknar sagor.

Liksom våra kroppar behöver föda, så är skapandet den energin som håller våra själar levande. Min första bok heter 3 Sagor och finns att beställa i pappersform. En av sagorna (Nisse och Potatisflickan) finns att lyssna på You Tube och en annan att ladda ner i digital form. Att hålla om sitt barn och läsa en saga ger en magisk känsla för närhet och gemenskap, en kärleksfull emotionell koppling med kraft utöver den materiella världen. Sagor utvecklar vår fantasi, ger oss tro och hopp, bär kunskap vidare från en generation till nästa.

Jag har arbetat som frilans journalist, grafiker och illustratör. Jag har alltid haft ett tredje öga öppet för formgivning och symbolik. Som illustratör jobbar jag med vanliga blyerts- och akvarellpennor, samt tusch. Jag blev aldrig övertygad att den nya digitala tekniken skulle göra allt bättre, även om jag delvis använder den. Vad det gäller att måla och teckna, så håller jag mig till de gamla traditionella metoderna – papper och penna.

Som journalist har jag intervjuat en del intressanta människor och mina intervjuer finns också på YouTube. Några artiklar bör man kunna hitta i arkivet på newsvoice.se